Пролет сред лозята – Винен фест 4 х 4 Южен Сакар с нов облик

Винарските изби от Южен Сакар обявиха новия облик на винения тур 4 х 4, който последните години привличаше български и чуждестранни винени любители в региона. В серия от 4 различни тематични събития на 4 различни локации винарните ще представят Сакар като дестинация, в която можеш да преживееш виното, храната и традициите на малки семейни производители.

На 21 май винарите от Вила БасареаВинарна БратановиIvo Varbanov WinesЗаара ЕстейтРосалеаТера ТанграИзба КоларовоМалката Звезда и Регионална енотека Сакар канят всички винени любители на първото събитие на открито –  “Пролет сред лозята – Винен фест 4 х 4 Южен Сакар”. От 11 до 19 ч., сред просторните поляни пред Изба Коларово, организаторите ще съчетаят традицията със съвремието, детските интереси със свободолюбието на вече порасналите винолюбители, фолклора с фънк и рок музиката и всичко това с аромат и привкус на прекрасните вина от винарските изби в Южен Сакар.

Виненият бар ще бъде изпълнен с бели и розови вина от новите реколти на избите, както и добре познатите червени представители на региона, които всеки посетител ще може да дегустира. Програмата е обогатена с тематична дегустация на пролетни вина, водена от един от енолозите.

Освен барбекю зоната, на която ще се предлагат вкусни ястия, винените любители ще могат да се запознаят, опитат и закупят храни от малки семейни ферми в региона, като био телешки деликатеси от Дивата ферма, различни сирена, кашкавали и млечни перли от Млекарница Заара, тахани на “Атанас и фамилия” и едно от тайнствата на гъбарството – трюфели.

Пазителите на традициите в кулинарията, облеклото и народните песни и танци – бабите от с. Доситеево, ще приготвят на място вкусни карталачета, ще ни радват с своите стари народни песни и ще ни учат на местни хора.

Специален гост на събитието ще бъде Гриша Георгиев, родом от гр. Харманли, който се впуска в солово приключение  след дългогодишна успешна кариера като фронтмен на редица музикални проекти. Познаваме го като вокалист на “Портокал”, дуета “Dokle & Greesh” и триото “Saint Electrics”.  Музиката на Гришата не влиза в стандартите, в песенните му има от всичко, което творецът обича – фънк, рок, соул, хип-хоп, реге, drum&bass.

Докато възрастните се наслаждават на вината и сладките приказки с винарите, за доброто настроение и желание да останат по-дълго ще се погрижи дългогодишния детски аниматор от Харманли Тити Тодорова. За децата ще бъдат организирани музикални и спортни игри и арт работилнички.

Отново е сферата на изкуството, специален гост ще бъде художничката и сценограф Луиза Китар, която след 6 години във Франция се завръща в родния град Хасково и продължава своята артистична дейност. Малки и големи на фестивала ще могат да се включат в арт предизвикателствата да рисуват върху бутилки, етикети и да създават декорации от коркови тапи.

На фестивала ще присъстват и опитни творци като Станка Илиева, която вече 10 години радва дамите в региона с красивите си бижута от естествена кожа, полимерна глина и стъкло.

Няма възрастови ограничения за фестивала, но доброто настроение е задължително.

Входен билет за фестивала може да бъде закупен на място или предварително от винарските изби и по време на участието им на различни изложения.